TO PILS OG EN KARBIS

Myndighetenes forsøk på å kontrollere folks drikkevaner og tilgang til alkohol har opp gjennom historien gitt mange underlige regler.

På 1960-tallet var det ikke lov å kjøpe en enkeltflasker med pils i butikkene i Åfjord. Man måtte bestille hele kasser med øl, men det stod ikke noe om hvor lang bestillingstiden var. Handelsmannen kjente sine kunder, og visste at det kunne oppstå et akutt behov for drikke. Det fantes alltid et «reservelager», så det ble alltids en ordning.

 

I september 1963 ble Åfjord Gjestgiveri på Årnes - den gamle butikken fra  fra 1923 - rammet av en dramatisk brann. Opp av asken steg etter hvert den populære Åfjord Turiststasjon, som Egil og Gurine Selnes bygde opp  med hotellrom, motelldel og en stor festsal i kjelleren, stedet for alle større begivenheter, inkludert kongebesøk.    

Kafeteriaen og spisesalen i hovedetasjen ble et populært spisested, men med sine begrensninger. De strenge reglene for omsetning av alkohol gjaldt også spisestedene, uforståelig for verdensvante besøkende med erfaring fra puber og ølkneiper verden over.

Men det fantes unntak. Man kunne få bestille øl sammen med mat. Bestilte du et smørbrød med karbonade, erter og løk, kunne du få kjøpe to flasker pils. Det stod imidlertid ingenting om at  gjesten måtte spise karbonaden. Dette var ikke noe problem, for  på Nedre Årnes var det alltid guttunger som hadde lyst på  mat.

Så mens de som hadde lyst på å nyte en pils eller fler i restauranten, satt gutta utenfor og gomla i seg de delikate karbonadesmørbrødene fra kjøkkenet på «Turist´n». Hadde gjesten lyst på mer pils, ble det mer mat til gutta utenfor - og alle var fornøyde.   

0
Feed

Skriv en kommentar