TOPPTURER

Mælannakken ligger majestetisk ved bunnen av Åfjorden. Fra toppen er det en fantastisk utsikt, både innover fjellheimen mot Innherred og vestover langt til havs.

Allerede på 1840-tallet ble det arrangert organiserte toppturer.

 

Sogneprest Magelsen, prest i Åfjord fra 1837 til 1847, innførte tradisjonen med å ta med konfirmantene på fjelltur. Den gang var konfirmantene samlet i tre uker til forberedelser til konfirmasjonen «kalt læsna». Da var også konfirmantene fra Jøssund her i Å. Konfirmantene var innlosjert rundt på gårdene i nærheten av kirka. I mange tilfelle ble det knyttet varige vennskapsbånd. 

I 1841 var konfirmasjonen 3. oktober. I prestegjeldet var det da 43 konfirmanter, som alle måtte en tur opp på Mælanakken. Der hadde de som sagt god utsikt over hele bygda. Det var mye godt vær den sommeren - men litt for lite regn.

Konfirmantkullet året etter kunne beskue Magelsens nye stolthet - grunnmuren til det nye fjøset (revet av Åfjord kommune i 2020), og den nye alléen som var under utbygging fra prestegården ned til sjøen ved Frønes. I prestegården hadde jo også bygda fått et nytt allmuebibliotek, som var blitt meget populært.

Tradisjonen med konfirmanttur til Mælanakken ble videreført helt fram til våre dager.

Nye tider gir nye tradisjoner. Etableringen av Via-Ferata vekker interesse for fjelltoppen med fantastisk utsikt hos nye brukergrupper.

For alle oss som ikke har så veldig lyst eller evne til å ta den utfordrende turen, kan vi gå den gamle stien opp fra Mælan, der det altså er blitt arrangert organiserte turer i nærmere 200 år.

0
Feed

Skriv en kommentar